diumenge, 28 de setembre del 2014

20a FIRA DE L'AVELLANA DE BRUNYOLA - LA SELVA 4 i 5 d'octubre del 2014

Les nous del Volcà de la Crosa tenen unes companyes inseparables, les avellanes que es fan just als vessants exteriors del cràter i s'estenen fins a les muntanyes de Brunyola.

Cada primer cap de setmana d’octubre, i des del 1995, el municipi de Brunyola dedica una celebració de caire festiu i firal a aquest producte propi de la comarca de la Selva.

La festa té per objectiu promocionar aquest producte i, d’aquesta manera, donar suport als productors locals d’un dels sectors agraris més importants de la comarca.

En aquest marc incomparable, amb vistes als avellaners i el Volcà de la Crosa de fons, hi podreu tastar i comprar l'autèntica Ratafia Volcànica.

La primera constància escrita que es té de la presència d’avellaners a la comarca de La Selva és del segle XIV. Avui, el cultiu de l’avellana ocupa la major part del sòl conreat als termes de Brunyola i Sant Martí Sapresa.

La festa té lloc pels volts del Castell de Brunyola i es desenvolupa al voltant d’una fira-mercat d’avellanes amb parades on es pot comprar avellanes de la comarca, productes elaborats amb aquest fruit sec i també altres productes artesanals.

També es realitza una demostració i exhibició de cuina popular amb avellanes, que inclou la degustació la venda d’aquest fruit sec, i una exposició de maquinària agrària relacionada amb el cultiu i la recollida de l’avellana. Des de l’any 2000 es celebra el Concurs Internacional d’Esclovellar Avellanes.

La Fira es complementa amb altres activitats culturals com cantades d’havaneres, ballades de sardanes i una missa cantada, així com amb espectacles d’animació infantil, etc

Enguany, la Fira de l’Avellana de la Selva que se celebrarà a Brunyola el cap de setmana del 4 i el 5 d’octubre està d’aniversari i és que enguany celebra la seva vintena edició. Per això, des de l’Ajuntament d’aquesta població i el Consell Comarcal de la Selva organitzadors d’aquest esdeveniment s’ha decidit fer un pas i s’hi ha incorporat diverses novetats coincidint amb aquesta efemèride.

La presentació de la Fira tindrà lloc el pròxim dijous, 2 d’octubre, a les deu del matí, a la Sala Carles Rahola de l’edifici de la Generalitat de Catalunya a Girona. Hi assistiran el director territorial d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Vicenç Estañol; el vicepresident de la Diputació de Girona, Xavier Soy; l’alcaldessa de Brunyola, Anna Mascort i el president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu. A més, l’acte comptarà també amb la presència del director de Banca d'Institucions a Girona de La Caixa, Carles Joanola i també amb el mestre pastisser, Toni Noguera, creador de les galetes d’avellana del XX aniversari, i del dissenyador del cartell d’aquesta edició, Xavier Amores.

Tot i que la Fira oficialment s’inaugurarà el dissabte 4 d’octubre a 2/4 de 8 del vespre, com ja és habitual durant tot el cap de setmana hi haurà espais per a venda de productes artesanals i naturals, exposició de maquinària agrícola relacionada amb el cultiu i la recollida d’avellana i venda d’avellanes de la Selva. A més, coincidint amb aquesta celebració, s’estrenarà un vídeo de promoció del consum d’avellanes, interpretat pel grup Macedònia, que en farà la presentació el mateix dissabte a la tarda una estona abans de la inauguració oficial.

L’acte oficial d’inauguració inclourà amb el tradicional pregó de fira sota el lema “L’excel•lència alimentària a la Selva: el Domus Sent Sovi”, a càrrec de l’alcalde d’Hostalric i conseller comarcal del Departament d’Organització de l’Entorn i el Territori, Josep Antoni Frias. Seguidament serà el torn de l’alcaldessa de Brunyola, Anna Mascort, que inaugurarà oficialment la Fira. En el transcurs d’aquest acte també es farà l’entrega dels guardons del concurs de rendiment d’avellanes, que anirà a càrrec del Sr. Josep Viader, fundador de Frit Ravich. L’acte institucional finalitzarà amb la projecció del vídeo Brunyola, terra d’avellanes i la inauguració de les exposicions de la Fira.

Els actes del dissabte inclouen també el pica -pica de productes fets amb avellana després de la inauguració oficial, la degustació de plats i el concert Avellana Jove, que enguany celebra la seva vuitena edició.

Pel que fa al diumenge, destaca les actuacions dels Miquelets de Catalunya en diversos punts del poble, l’exhibició de maquinària agrícola, la conferència a càrrec de l’historiador Miquel Puig i Reixach: “Llibertats, lleialtat i resistència. La guerra de Successió a les comarques gironines”; l’ofici solemne, el Concurs Internacional d’Esclovellar Avellanes i el Concurs de Sac a l’Esquena III Memorial Pere Parera. El punt i final a la festa d’enguany el posarà la tradicional cantada d’havaneres i cançons de taverna amb el grup Els Pescadors de l’Escala, que enguany celebren el 50è aniversari de la seva creació.

US HI ESPEREM!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada